Caria dentara este afectiunea dentara ce apare in urma unui atac acid (al placii bacteriene sau al alimentelor) la nivelul smaltului si al dentinei. O carie se prezinta cel mai frecvent sub forma unei cavitati ce poate avea dimensiuni, forme si localizari variabile. Pe masura ce avanseaza in tesutul dur, caria poate ajunge la camera pulpara, afectand astfel pulpa (nervul) si cauzand infectarea acesteia (rezultand caria complicata). Medicul dentist trateaza caria dentara prin indepartarea tesuturilor alterate si obturarea cavitatii cu un material fizionomic si biocompatibil.
Obturatiile cu amalgam dentar reprezinta un tratament invechit, iar echipa TrioDent Med nu il recomanda. Acest material are ca dezavantaje toxicitatea (datorata continutului de mercur lichid), culoarea cenusie inestetica si faptul ca nu are proprietati adezive necesitand un sacrificiu de tesut sanatos pentru cavitati retentive.
Obturatiile cu compozit reprezinta alternativa moderna de tratament al cariei dentare. Noile materiale asigură pe langa aspectul estetic impecabil (prin combinarea culorilor se obtine nuanta exacta a dintilor, inclusiv transluciditate) si o rezistenta crescuta.
Atunci cand procesul carios este profund si afecteaza inclusiv pulpa dentara avem de-a face cu o carie complicata. In acest caz, pe langa tratamentul cariei dentare se efectueaza si tratamentul canalelor radiculare.