Protezele dentare sunt piese protetice folosite pentru a inlocui dintii lipsa. Acestea se recomanda persoanelor care au cativa sau mai multi dinti lipsa. Protezele dentare sunt o alternativa eficienta – arata si se comporta la fel ca si dintii naturali.O proteza dentara este formata dintr-un set de dinti falsi atasati pe o placa de plastic sau de metal. 

Sunt doua tipuri de proteze dentare: totale si partiale. 

Protezele dentare totale sunt folosite in situatia in care lipsesc toti dintii de pe o arcada. Poate fi maxilara sau mandibulara.  Este realizata dintr-o baza acrilica dura (asemanatoare la culoare cu gingia) si un set de dinti artificiali, care pot fi din acrilat sau ceramica. Proteza dentara totala asigura imbunatatirea calitatii vietii pacientilor edentati total: reface functia masticatorie, restabileste aspectul facial eliminand efectul de imbatranire, actioneaza ca un suport pentru obraji si buze, imbunatateste pronuntia si mentine sanatatea gingiilor. 

Proteze dentare partiale sunt utilizate la pacientii care prezinta o edentatie redusa (cativa dinti). Exita doua tipuri de proteze partiale:

1. Mobile – acestea se ataseaza de dintii restanti prin cleme metalice, crosete sau sisteme speciale de ancorare. Avantajul acestor proteze: pacientul le poate aplica, dezinsera si igieniza cu usurinta.

2. Fixe – cunoscute sub denumirea de punte dentara care se fixeaza pe dintii restanti cu ajutorul unui material de cimentare. Pretul de cost al acestui tip de proteza este mai ridicat dar din punct de vedere estetic si functional sunt net superioare protezelor partiale mobile.