Igienizarea orala difera in functie de varsta:
– Intre 0-1 an – se realizeaza de catre parinte cu ajutorul unui tifon umectat in apa fiarta si racita, fara pasta de dinti;
– Intre 1-3 ani – se vor realiza initial cu ajutorul degetarelor de silicon, apoi se vor introduce periutele de dinti cu cap mic. Nu se vor utiliza pastele de dinti cu fluor ci doar pastele fara fluor (ex: Nenedent – Baby/Dentinox), deoarece copii nu stiu sa scuipe. In aceasta perioada procesul de invatare se realizeaza prin imitare, de aceea, copii vor merge cu parintii impreuna sa se spele pe dinti;
– Intre 3-6 ani – copii incep sa se spele singuri pe dinti, dar vor fi supravegheati si corectati de catre un adult. Pot fi introduse pastele de dinti cu fluor doar daca exista certitudinea ca nu inghit pasta. In cazul in care se administreaza tablete cu fluor se va temporiza introducerea pastelor de dinti cu fluor pana dupa 6 ani deoarece copii pot “manca” pasta de dinti datorita aromei si gustului placut. Ex. pasta de dinti fara fluor 3 ani – Mega Mint Kids, Sts Cosmetics.
– Dupa 6-8 ani – se pot introduce apele de gura si ata dentara. Parintii vor continua supravegherea periajului dentar pana cand exista certitudinea insusirii corecte a tehnicii de periaj.
Realizat corect, periajul indeparteaza bacteriile care provoaca cariile. Concret, indeparteaza in intregime placa dentara de pe dinti.
Se realizeaza:
– zilnic, cel putin de 2 ori/zi: dimineata si seara;
– ideal este dupa fiecare masa;
– foarte important este periajul dentar inainte de culcare, pentru a nu ramane resturi alimentare in cavitatea bucala.
Dupa periajul realizat inainte de culcare nu se mai mananca.
Periuta de dinti se schimba:
– la cel mult 2-3 luni pentu ca se incarca cu bacterii;
– de cate ori nu mai e eficienta (“infloreste”).
Recomandari EAPD (asociatia europeana de stomatologie pediatrica) privind periajul dentar:
– periajul dentar trebuie sa depaseasa de fiecare data 1 minut;
– se va scuipa excesul de pasta si se va evita clatirea cu apa si consumul de alimente imediat.