FAQ

Cele mai frecvente intrebari si raspunsurile lor

Un periaj dentar corect are o durata de cel putin cinci minute. Pentru a putea respecta acest lucru recomandam folosirea unui cronometru. Folositi miscari usoare, scurte, cu mare atentie la jonctiunea dinte-gingie, la dintii din spate, in jurul coroanelor sau a altor lucrari protetice.

Este imperativ sa schimbati periuta de dinti in momentul in care aceasta se uzeaza, o data la cel mult trei luni. Medicul dentist recomanda schimbarea periutei si dupa efectuarea unui detartraj in cabinetul stomatologic, deoarece aceasta retine bacterii si se poate produce o reinfectare.

Daca observati deteriorarea sau schimbarea formei perilor intr-un timp foarte scurt de la inceperea utilizarii periutelor dentare, este indicat sa va adresati medicului stomatolog, deoarece acesta este un indicator al unui periaj realizat incorect. 

Consultarea periodica a unui medic stomatolog este esentiala pentru o sanatate orala si generala buna. Este indicat sa mergeti la stomatolog cel putin o data la 6 luni. Persoanele cu un risc mai mare de a dezvolta boli dentare precum fumatorii, diabeticii, cei cu predispozitii genetice, ar trebui sa mearga la medicul stomatolog la 3-4 luni. Este important de stiut ca multe dintre afectiunile dentare si gingivale nu dau senzatii de durere decat in stadiile lor foarte avansate. 

Periuta moderna cu peri din nylon a fost inventata in 1938 de catre Dupont de Nemours. 

In prima faza, oamenii au folosit pentru a-si curata dintii bete, oase, pene si peri de animale. 

Prima perie pentru curatarea dintilor a fost inventata in China in timpul Dinastiei Tang si era confectionata din peri de porc mistret si un maner din os.

Ata dentara este conceputa special pentru a curata spatiile restranse dintre dinti si gingii, acolo unde periutele de dinti nu pot patrunde. Chiar si cele mai mici particule de mancare ramase in gura pot cauza dezvoltarea bacteriilor ce duc la afectiuni dentare, dar si de alta natura, precum boli de inima, diabet si boli respiratorii.

Varsta nu este factorul hotarator in ceea ce priveste decizia de purtare a unui aparat dentar. Ceea ce va decide este sanatatea dintilor si mai ales a tesuturilor de sustinere – gingie si os. 

Cel mai mare impact il au urmatoarele alimente si bauturi:

  • ceaiul negru;
  • bauturile carbogazoase dulci, bauturile energizante;
  • vinul;
  • acadelele;
  • mustarul, sosul de curry, sosul de chilli si cel de rosii;
  • fructele de padure;
  • strugurii rosii.

Exista si alimete cu efect contrar precum castravetele, perele, merele, conopida si mai ales ananasul. 

Vei gasi din ce in ce mai des in magazine kit-uri de albire a dintilor. Unele dintre acestea chiar functioneaza, dar pentru un tratament sigur si cu rezultate satisfacatoare consulta-te cu medicul stomatolog si ia o decizie impreuna cu acesta. Tratametele aplicate gresit pot avea repercusiuni grave precum arderea gingiilor si deteriorarea smaltului dintilor. 

Radiografiile dentare sunt foarte sigure. Cantitatea de radiatii pe care o produce o radiografie dentara este chiar si de 4 ori mai mica decat un banal zbor cu avionul de la Bucuresti la Londra si aproximativ egala cu doza medie de radiatie naturala pe care o primim zilnic din mediul inconjurator.  

Studiile arata ca primele carii la copii apar pana la varsta de doi ani, de aceea, este recomandat ca prima vizita la dentist sa fie in momentul in care primul dinte erupe sau macar pana la implinirea varstei de un an. 

Spalatul dintilor de doua ori pe zi este cel mai important element, dar nu este suficient. Este indicata utilizarea atei dentare si a apei de gura. De asemenea, o dieta saraca in dulciuri si bauturi carbogazoase este hotaratoare. 

Raspunsul este: nu intotdeauna. Se intampla din ce in ce mai des ca maselele de minte sa aiba un impact negativ asupra sanatatii orale, de aceea, este posibil ca medicul tau dentist sa-ti recomande extractia lor daca acestea reprezinta un risc.