Inovatia medicala prin care putem inlocui unul sau mai multi dinti care lipsesc de pe arcada este implantul dentar. In trecut, puntea dentara reprezenta singura posibilitate de tratament a dintilor lipsa, metoda pentru care era necesar sacrificiul a cel putin 2 dinti sanatosi.
Pentru a va putea familiariza cu conceptul de implant este important sa stiti ca:
Dintele este format din 2 parti:
– radacina dentara – partea care se afla in os
– coroana dentara – vizibila in cavitatea orala.
In esenta, implantul dentar este o radacina artificiala pe care se ataseaza o coroana. Impreuna formeaza un sistem ce restabileste functionalitatea unui dinte natural.
Implanturile dentare au forma unui surub, sunt de dimensiuni diferite si pot fi confectionate din titan (majoritatea) si zirconiu- elemente 100% biocompatibile cu tesuturile umane.
Procedura de insertie a implantului este complet nedureroasa, fiind realizata sub anestezie locala. Dupa incizia gingiei, se realizeaza o cavitatea de aceeasi forma si dimensiune cu cea a viitorului implant . Se infileteaza/ insurubeaza implantul si se sutureaza. Interventia dureaza intre 20-40 minute in functie de complexitatea cazului.
Dupa o perioada cuprinsa intre 4-6 luni, in care se realizeaza OSTEOINTEGRAREA, pacientul se prezinta la medicul dentist in vederea incarcarii implantului (protezare/ acoperire cu o coroana).
Protezarea pe implanturi are ca avantaje:
– Inlocuirea unuia sau a mai multor dinti;
– Refacerea esteticii si a functionalitatii dintelui natural;
– Prevenirea retractiei gingivale si a migrarilor dentare;
– Alternativa pentru pacientii purtatorii de proteze mobile.
Pacientii purtatori de implanturi trebuie sa acorde o atentie deosebita intretinerii si igienizarii acestora. Periajul, folosirea apei de gura si a atei dentare mentin implanturile curate si fara tartru. De asemenea este obligatorie vizita la medicul dentist o data la 6 luni. Toate aceste masuri asigura mentinerea cat mai indelungata a implantului in os.