Tartrul dentar este un bloc format prin fenomenul de mineralizare in timp al placii bacteriene (pelicula ce se formeaza pe suprafetele dintilor care, datorita unui periaj deficitar sau in absenta acestuia, nu este indepartata) impreuna cu sarurile de calciu din saliva.
Ritmul de formare al tartrului poate sa varieze in functie de natura alimentelor, de fluxul de saliva, iar indepartarea acestuia poate varia in functie de aderenta si fixarea la suprafata dentara. Unele persoane prezinta o predispozitie individuala, avand depozite mici, moderate sau mari de tartru.
Prin depunerea tartrului pe suprafetele dentare este favorizata aparitia fenomenului de inflamare a gingiilor (gingivita), manifestata prin sangerari, dureri si modificari de volum si culoare ale acestora. In conditiile in care tartrul nu este indepartat cat mai rapid si acesta adera de suprafetele dentare perioade cat mai lungi de timp (mai ales in zonele subgingivale) este afectat si osul. De aici apare fenomenul de mobilitate (in care dintii nu mai prezinta o implantare buna; se vor misca din ce in ce mai tare ajungand in final sa cada). Astfel se instaleaza boala parodontala unul din cele mai nefericite efecte ale tartrului.
Detartrajul cu ultrasunete este metoda cea mai des folosita de îndepărtare a tartrului, fiind o manopera eficienta si nedureroasa