Atunci cand dintele dumneavoastra a fost afectat intr-o proportie foarte mare, dar radacina este integra si medicul dentist nu mai poate reface pierderea de tesut dentar (prin intermediul unei plombe), se opteaza pentru realizarea unei coroane protetice.
Factorii care determina defecte ale suprafetei dentare sunt: obturatiile pierdute, cariile secundare de sub obturatii, fisurile si fracturile de smalt.
In procesul de realizare a unei coroane protetice este nevoie sa sacrificam o parte din tesutul dentar. Prin manopera de slefuire obtinem spatiul necesar de amplasare a noii coroane dentare.
Tehnologia a avansat foarte mult in ultimii ani. Acum se pot realiza coroane protetice cu o grosime foarte mica prin slefuire MINIMA. Este un aspect foarte important deoarece se pastreaza vitalitatea dintelui.
Puntea dentara reprezinta solutia cel mai des folosita pentru a compensa lipsa unuia sau a mai multor dinti de pe arcada. Este formata din: elemente de legatura ce se fixeaza pe dintii stalpi si corpul de punte ce inlocuieste propriu-zis dintele absent. Puntile dentare se pot ancora atat pe dinti naturali cat si pe implanturi.
Care sunt cele mai utilizate coroane dentare?
- Coroanele metalice : rezistenta crescuta, pret de cost scazut dar total nefizionomice
- Coroanele metalo-ceramice integral fizionomice: prezinta multiple avantaje. Componenta metalica garanteaza rezistenta, iar partea ceramica asigura un aspect estetic impecabil.
- Coroanele din ceramica pe suport de zirconiu: zirconiul este materialul de electie pentru realizarea coroanelor dentare; are o rezistenta crescuta la presiune, fapt ce il face sa suporte fortele masticatorii fara a se fractura; transluciditatea este similara cu cea a dintilor naturali; absenta reactiilor gingivale, a lizereului cenusiu la conturul gingival si a gustului metalic (asa cum apar la coroanele metalo-ceramice)
Coroanele din ceramica presata (E-Max): realizate integral dintr-un singur bloc de ceramica disilicat de litiu = material de calitate superioara: prezinta duritate, durabilitate si calitati opace; dimensiuni foarte reduse (este foarte subtire); sunt translucente; au rezistenta foarte mare la fortele masticatorii; prezinta risc mult mai mic de ciobire fata de coroanele din zirconiu ceramica.